Beenie Man (szül. Anthony Moses Davis 1973. augusztus 22. Kingston, Jamaica), az egyik legnépszerűbb mai jamaicai reggae és dancehall zenész - már nyolcévesen volt egy slágere, ezt követően pedig - mindössze tízéves korában, 1983-ban - kijött első kazettája, The Invincible Beenie Man: The Incredible Ten Year Old DJ Wonder címen. Igazán ismertté azonban csak a kilencvenes években vált, immár nagykorúan, gyakorlatilag a népszerű dancehall dj-vel, Bounty Killerrel való folytonos ellenségeskedése, legendás szócsatája miatt. Ezt követően megjelent első nagy slágere, a No Mama No Cry (Bob Marley után szabadon), azóta pedig szinte évente jönnek ki új lemezei. Napjainkban az egyik legsikeresebb reggae-dancehall előadónak számít, dolgozott már együtt Wyclef Jeannel és Janet Jacksonnal is.

Beenie man körül a Bounty Killer-es ügyek mellett 2004-ben volt nagy porvihar a sajtóban, a brit melegjogvédő szervezeteket ugyanis különösképpen felháborították Beenie Man homofób dalai, amelyekben a melegek felakasztására, illetve páncélököllel való megölésére vonatkozó felhívások hangzanak el. A jogvédő szervezetek tiltakozására törölték a sztár júniusi londoni koncertjét, és az énekest őrizetbe vette a rendőrség.   

2007-ben aztán Sizzla és Capleton mellett aláírt egy nyilatkozatot, melynek neve Reggae Compassionate Act (mondjuk Reggae Irgalmassági Határozat), és arról szól, hogy 1) tiszteletben tartják mindenkinek a jogát, hogy úgy éljen, hogy ne kelljen gyűlölettől, erőszaktól tartania, lett légyen akármilyen vallású, származású, nemű vagy szexuális beállítottságú; 2) nincs helye a zenészek közösségében gyűlöletnek és előítéletnek semmilyen csoport ellen, és 3) nem mondanak vagy énekelnek olyasmit, ami ilyen gyűlöletet szítana. (Forrás: MR2, wikipedia, origo, quart.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://dancehall.blog.hu/api/trackback/id/tr211891881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása