A daggering jamaikai dancehall tánc, amelyet röviden, egyszerűen és talán legtalálóbban "dry sex"-nek is hívnak. A lényege, hogy a férfiből és nőből álló táncospár kifejezetten provokatívan táncol, utánozva a szexuális aktus minden pozícióját. RDX, Mr. Vegas voltak az elsők, akik nevén nevezték ezt a táncot.

A daggering azonban kifejezetten veszélyes is tud lenni. Mendemondák keringenek arról, hogy Jamaikában egy nő belehalt a táncba, amikor - a daggering táncosok által begyakoroltott és egyébként népszerű mozgássorban - táncpartnere egy létra magas fokáról ráugrott a csipőjére, miközben ő lent feküdt széttárt lábakkal, de a férfi nemiszervek törése, sérülése - ahogy az alsó videóban is látható - abszolút jellemző lehet a durvább daggeringre.

Jamaica műsorszórási hatósága tavaly február elején lépett fel a tánc ellen. Az első rendelet nemcsak az ilyen klipek bemutatását tiltotta meg a helyi tévéknek, hanem a rádiókban sem szabad olyan szövegű dalokat lejátszani, amik a daggeringhez kapcsolódnak. A legutóbb kihirdetett új szabályozás már kiterjesztette a tiltást. Mostantól nem szabad olyan zenét sugározni, amiben az erőszakot (tételesen, többek között: bármilyen fegyer használatát, gyilkosságot, erőszakot, lincselést, gyújtogatást) dicsőítik vagy erre buzdítanak. Még csak ahhoz a kibúvóhoz sem lehet folyamodni, hogy a kényes részeket kisípolják. Ez az új szabályozás tehát a dancehall mellett más Jamaicában népszerű stílusok, például a hiphop és a soca ellen is irányul.

A tiltást az érintett zenészek képmutatónak nevezték, és a műsorszóró vállalkozásoknak is komoly kifogásaik vannak. Szerintük a kategorikus tiltás helyett sokkal jobb lett volna "osztályozni" a "kényes" tartalmakat, és egyes klipeket mondjuk csak késő este engedélyezni - hiszen igény van rájuk a piacon. Ráadásul mivel a Jamaicában fogható külföldi adókra nyilván nem vonatkozik a szabályozás, ezért a "kettős mérce" kifejezetten hátrányos helyzetbe hozza a jamaicai adókat. Továbbá sérelmezik azt is, hogy a rendelet kihirdetésével rögtön jogerőre is emelkedett, nem hagyva időt arra, hogy felkészüljenek az alkalmazására. Mindenesetre a jamaikai tévé ismeretterjesztő műsorokban (ld. alább) hívja fel a tánc veszélyeire a figyelmet - hogy milyen sikerrel, az már más tészta...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dancehall.blog.hu/api/trackback/id/tr221810020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása