1973. január 9-én született Sean Paul Ryan Francis Henriques néven a jamaicai Kingstonban. St. Andrew-ban nevelkedett, középosztálybeli családban. 13 éves korától édesanyja egyedül nevelte, mert édesapja börtönbe került, hat évet töltött rács mögött. Szüleit az úszósport hozta össze; mindketten jelentős eredményeket értek el e sportágban, így nem meglepő, hogy Sean - szülei nyomdokába lépve - fiatalabb korában számos nemzetközi úszó- és vízilabda viadalon képviselte országát. Hazája vízilabda-válogatottjának is tagja volt, 1992-ben részt vett a barcelonai olimpián, ő vitte hazája zászlaját.

 Zenei karrierje 1996-ban indult, amikor is több kislemezt is kiadott. 1996-ban megjelentette a „Baby Girl”-t, ami első volt azok közül a raggae slágerek közül, melyek feldobták a jamaicai zenei életet. Sean hamarosan biztos helyet tudhatott magáénak a sziget dancehall előadói között. Hamarosan az egyik leghíresebb lett azok közül a DJ-k közül, akik a kilencvenes évek közepén megkíséreltek új színt vinni a jamaikai zenébe. Az igazi dancehall rajongókat elkápráztatta Sean dalszerzői képessége, és hamarosan a lányok legfőbb kedvencévé lépett elő. Az ismeretségét a 2002-ben megjelenő Dutty Rock hozta neki, amelyből, csak az USA-ban kétmillió példány kelt el. Ezután már egyenes úton volt a hírnév felé. Duettezett már Keyshia Cole-lal, Beyoncéval, Rihannával, Sashával és még sok más előadóművésszel. (Forrás: wikipedia.hu)

A Get busy című Sean Paul nóta egy klasszikus dancehall riddim, amelynek alapját a diwali adja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dancehall.blog.hu/api/trackback/id/tr981797014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása