Stíluskalauz: moombahton

 2011.09.27. 10:02

A "műfaj" alig 100 BPM fölötti ritmusra lelassított tánczene, Dutch house és reggaeton, ami egyrészt elég furcsa (mondjuk a kemény felpörgetések lassítva kifejezetten bizarr hatást keltenek), másrészt pedig nagyon hatásos a "törzsi" hatású ritmusokkal és a szirénázó szintikkel stb. Mint oly sok nagy dolog a kultúra történetében, ez is véletlenül született: az alapító atya, Dave Nada egy unokatestvére "skipping party" típusú buliján játszott - ez olyan napközbeni bulit jelent, amit reggel hirdetnek meg, és a suliban néhány óra kihagyásával (skip) jár a részvétel, továbbá általában a rendőrség közbeavatkozásával szokott véget érni. Délben hirtelen rengeteg latin származású kölyök jelent meg, a mindenkinélsokkal idősebb Nada beszart, hogy ezeknek nem játszhatja a szokásos tech-house dolgait, és akkor jött az ötlet, hogy Afrojax egy tropical/Dutch house slágerét lelassítja 108 BPM-re. Mindenki megőrült, megszületett a Moombahton, aztán jött a rendőrség. Az első és eredeti ep innen tölthető le  (bár igazából úgy "eredeti", hogy átiratokat tartalmaz); egy nagy halom trendkövető számot (köztük remixekből készült Moombahton-editeket), köztük egy háromnegyed órás mixet pedig itt találhatunk. A már a kiindulópontban bőven megtalálható "gettótechno" hatásokon felbuzdulva pedig a brüsszeli Max Le Daron megalkotta a RaveCumbiatont, ami már tényleg annyira pofábamászóan hatásvadász, hogy egy átlagos franciaújelektró sláger visszafogott művészkedésnek tűnik hozzá képest, de pont ez a vonzereje is, nyilván. (Forrás: Quart.hu)

A stíluskalauz apropója: a héten Moobahton hét van Pesten! Hétfőn a Mikában és az Instantban, kedden és szerdán a Corvitetőn, csütörtökön a Dobzban. És legfőképpen pénteken a hajón David Heartbreakkel a stilus egyik alapitójával Amerikából! Az Irie Maffia és a Ghetto Bazaar kezdeményezéséhez mi is csatlakoztunk, így ezen a szerdán (szept. 28.) Party hard! Special Moombahton event a Tűztorony Bár és Étteremben 20-24h között!

A bejegyzés trackback címe:

https://dancehall.blog.hu/api/trackback/id/tr393259633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása