A Passa Passa kezdete...

 2010.07.01. 10:55

Passa Passa nevű szabadtéri táncmulatság 2003-ban kezdte el hódító útját a jamaicai főváros, Kingston nyomornegyedében, a Tivoli Gardensben. A program elindítója O'Neil Miles, a Swatch International soundsystem egyik tagja. Az első próbálkozások 2001-re vezetnek vissza, amikor Reneto Adams, jamaikai főfelügyelő beszivárgott a Tivoli Gardens-be, hogy bandaháborút idézzen elő Tivoli és a szomszédos helyőrség részvételével. A csaták 27 ember halálát okozta, így a kingstoniak nem jöttek ki az utcára, mintha megállt volna az élet a városban. Dylan Powe családjának az 1950-es évektől működő üzlete (drug store) volt a városban. Mivel szerdánként a belvárosi üzleteket fél napra bezárták és az utak kevésbé forgalmasak voltak, O'Neil - a jelenleg Passa Passa üzemeltető Dylan Powe unokatestévére - az üzlettel szemben az útra "kitett" egy soundsytemet, akik a legújabb számokat játszották. Amikor az emberek hallották a zenét, kijöttek az utcára. Maestro, aki az egyik fő selector volt, elnevezte a programot Passa Passa-nak, mivel az emberek Nyugat-Kingston különböző részeiből eljöttek és együtt mulattak, így a Passa Passa tulajdonképpen "mix up", "keverjük fel" jelentéstartalmat nyert.

- A Passa Passa előtt az emberek Tivoli Gardens-ről, mint a pokol egyik bugyráról beszéltek, a buli felfutásával párhuzamosan azonban megváltozott az emberek gondolkodása, főleg amikor a külföldi sajtóban olvasták, hogy mekkora buli van itt nálunk, kezdtek el jönni a kingstoniak. Bob Marley esetében is így volt: először külföldön volt hatalmas sikere, aztán jöttek rá itt is sokan, hogy ez a kis raszta ember a legnagyobb dolog a világon - mesélte Dylan Powe a www.thefader.com interjújában.

A Passa Passa bulikat a legutóbbi Dudus elfogása körüli harcok is megviselték. A partin ugyanis nemcsak Jamaica legjobb selectorai (dj-i) és a műfaj nemzetközileg ismert alakjai (Beenie Man, Sample 6, Ding Dong és mások) jelennek meg, hanem gyakran Dudus és barátai is. Egy alkalommal a drogbáró leállíttatta a zenét, és beszédet mondott arról, hogy reméli, hogy a bandaháborúk véget érnek és újra eljön a béke és a szeretet ideje. A hatóságok nem tiltanák be a Passa Passa bulikat, csak azt szeretnék elérni, hogy valamikor éjfél és hajnali kettő között érjenek véget - pedig általában hajnali 1-kor kezdődnek és reggel 8-ig tartanak... Azonban félnek attól, hogy ez nem fog könnyen menni, akár lázongások is kitörhetnek.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://dancehall.blog.hu/api/trackback/id/tr512122700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása